La o masa de prânz, femeile vor îmbrăca o rochie simplă de zi, potrivită vârstei şi culorii, iar la o masă de seară este de preferat o rochie de mătase sau lână, mai închisă, cu o croială simplă. Rochia de seară, de obicei mai lungă, dintr-un material mai greu, nu se poartă decât atunci când bărbatul este îmbrăcat în costum de seara, smoching sau frac.
Marii maeştri în arta culinara din lume au căutat şi au reuşit să creeze cele mai rafinate şi complete reţete, unde şampania a avut un rol important. De aceea este necesar a se face o bună asociere între tipurile de vinuri spumante şi anumite mâncăruri.
Spumantele de tipul brut sau sec, albe sau rose vor fi servite la începutul mesei, odată cu aperitivele. In unele cazuri se poate servi în continuare acelasi tip de vin ca unică băutura.
Spumantele de tipul demisec, albe sau rose, ce au un conţinut mai ridicat de zahăr, se servesc de obicei spre sfârşitul mesei. Spumantele de tipul demidulce şi dulce, acompaniază obligatoriu desertul (prăjituri, torturi, cozonac).
Dacă la aceeaşi masă se servesc spumante albe şi roşii cu acelaşi conţinut de zahăr, se va servi întâi vinul alb si dupa aceea cel roze, acesta din urmă fiind mai plin, mai extractiv. De asemenea, se va servi la început vinul spumant mai tânăr, urmat în ordinea vechimii, de celelalte. Binenţeles, dacă este acelaşi tip de vin dar din ani diferiţi.
Inainte de deschidera buteliei de vin, conţinutul ei trebuie răcit. Vinul spumant se serveşte la anumite temperaturi în funcţie de calitatea acestuia. Astfel, "champagne" se serveşte la temperatura de 6-9 grade C, iar vinurile obţinute după metoda "Champenoise" se servesc la o temperatură de 4-6 grade.
Vinurile spumante obişnuite se servesc la temperatura de 2-4 grade. Buteliile se răcesc într-o frapieră în care se găseşte apă şi gheaţă în suspensie.
Obicei încetăţenit, dar impropriu, trebuind a fi exclus, este acela de a servi vin spumant frapat (răcit brusc) în gheaţă (congelator). Obiceiul duce la pierderea sau diminuarea calităţilor acestei minunate băuturi.
Umplerea paharelor se face cu grijă pentru a forma "un guleraş" de spumă. Nu se recomandă agitare vinului din pahar. De asemenea, nu se recomandă folosirea cuburilor de gheaţa în pahar.
Toastul, de obicei se rosteşte la sfârşit, la desert.
Ce nu se recomandă a se face cu spumantele:
- Nu lăsaţi vinul spumant timp îndelungat în frigider!
- Nu puneţi niciodată butelia în congelator!
- Nu răsuciţi dopul de plută!
- Nu puneţi cuburi de gheaţă în pahare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu