marți, 19 octombrie 2010

"Mergând, învăţaţi toate neamurile" (Matei 28, 19) (I)

             O scurtă privire aruncată înapoi peste veacuri, asupra primelor comunităţi care îmbrăţişau viaţa întru Hristos, pentru reconstituirea traiectoriilor vieţilor unor misionari creştini, a unor personalităţi mistice, este un act de cinstire a tuturor misionarilor creştini.

            Fără a relata întâmplări cu tâlc din viaţa preoţilor misionari, ecouri din Pateric şi din vieţile sfinţilor şi fără a parafraza Faptele Apostolilor, am ales câteva destine legate între ele doar prin chemarea divină.


            Nici un text nu caracterizează mai bine lucrarea înfăptuită de apostoli la începuturile creştinismului ca acela din Evanghelia după Matei: "Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh."

          Termenul de apostol derivă de la un vechi verb foarte  
obişnuit apostello, "a trimite", dar în limba greacă folosită în 
afara cercurilor creştine, după Herodotus în sec.V î.d.H., există foarte puţine cazuri în care termenul să însemne "persoană trimisă", şi în general înseamnă "flotă" sau, uneori "amiral". Sensul de  "trimis, mesager" se poate să fi supravieţuit în limbajul poporului. Câteva cazuri izolate din Septuaginta şi Josephus sugerează că acesta este sensul recunoscut în cercurile evreieşti. Totuşi, numai odată cu literatura creştină ajunge să se încetăţenească acest sens. In NT este folosit cu referire la Iisus, ca trimisul lui Dumnezeu, cu referire la cei trimişi de Dumnezeu să predice poporului Israel şi cu privire la cei trimişi de biserici. Intrucât apostello pare să însemne "a trimite cu un anumit scop" şi se subînţelege că Iisus Hristos este Cel care dă acea însărcinare.
 
        Funcţia primară a apostolilor a fost să depună mărturie despre Hristos, despre învierea Lui care i-a făcut să fie martori buni mergând dintr-un loc în altul.
      Apostolii reprezintă exemplul unui devotament deplin faţă de înalta cauză a slujirii lui Dumnezeu, de multe ori dusă până la sacrificiul suprem.
                                              
                                               *               *              *
                     Nu pot să nu încep această prezentare scurtă cu câţiva dintre cei 12 apostoli.
                      Astfel,  Apostolul Pavel a misionat în Asia Mică, Cipru, Macedonia Grecia, Roma şi se pare, chiar, Spania.


                      Barnaba a însoţit pe apostolul Pavel în prima călătorie în Cipru şi în Asia Mică, iar în a doua călătorie a însoţit pe Marcu din nou în Cipru.

                     Apostolul Bartolomeu sau Natanael a misionat în părţile răsăritene: Persia, Mesopotamia apoi a mers în Egipt, după care a revenit în părţile răsăritene,în Armenia.

                    Apostolul Andrei a misionat în Sciţia (dupa relatările istoricului Eusebiu).
                    Epifaniu, călugăr din vremea luptelor iconoclastice (775 - 842 d.H.), a scris o istorie a vieţii Apostolului Andrei, după datele altor autori dinaintea lui. El spune că Apostolul Andrei a făcut trei călătorii misionare în nord. Fiecare călătorie o începea de la Ierusalim, unde se întorcea iarăşi pentru sărbătorirea Paştilor.
                   Prima călătorie a făcut-o în tovărăşia lui Matia, apostol ales în locul lui Iuda şi că ar fi ajuns prin Pont, Capadocia şi Sciţia (Dobrogea, Muntenia şi Basarabia).
                   In călătoria a doua l-a avut tovarăş pe apostolul Ioan până la Efes. Acolo Apostolul Andrei ar fi avut o vedenie în care Domnul i-a zis : "Mergi în Bitinia, că pe tine te aşteaptă încă Sciţia." A ajuns la Odisopol (Varna) unde a lăsat pe Apion - ucenic, iar el a mers mai departe.
Imagine cu apostolul Ioan

                    In a treia călătorie l-a avut însoţitor pe Matia, pe Simon Cananitul şi pe Tadeu.
                    La Eclesa - Macedonia l-a lăsat pe Tadeu. Cu ceilalţi doi apostoli a mers în nord (Dobrogea) şi a ajuns la Dioscur (Sevastopol)
                     Au venit trei bărbaţi la apostolul Andrei în Dobrogea, numiţi In, Pin şi Rin. După unii istorici aceşti bărbaţi ar fi fost sciţi. Au fost botezaţi şi l-au ajutat mult pe apostolul Andrei în lucrarea sa misionară în Dacia din stânga Dunării, prin Moldova şi Basarabia. G.M. Ionescu în "Istoria Bisericii Românilor din Dacia Traiană", 1905, pg.49, spune că aceşti trei bărbaţi au fost martirizaţi.
                    In drumul spre casă a trecut prin Ahaia (Grecia) unde a convertit-o chiar pe soţia guvernatorului., A fost prins la Patra şi condamnat la răstignire pe o cruce în formă de X.

                                      *                       *                           *

                   Apostolul Matei a predicat în Iudeea  timp de 12 - 15 ani. Apoi a mers în Etiopia, Parţia (Asia Mică) şi Tracia. Dupa unii cercetători ar fi misionat şi în Lisimachia unde a suferit moarte martirică.


                  Apostolul Ioan a predicat în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Efes şi insula Patmos unde a fost exilat.


                 Apostolul Toma a predicat în Persia şi în India.


                 Apostolul Petru a predicat în Ierusalim, Samaria şi în Antiohia. In Răsărit a predicat evreilor din Babilon. După unii cercetători Babilonul era de fapt cetatea Romei (Babilonul fiind denumirea figurativă).



















          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu