marți, 17 mai 2011

Stiri despre Polul Nord

                  




                      Ultima dorinta a Danemarcei



           Danemarca intentioneaza sa revendice Polul Nord, in afara teritoriilor pe care le detine deja in Oceanul Arctic: Insulele Feroe si Groenlanda.


          In conformitate cu documentele diplomatice care urmeaza sa fie publicate in luna iunie, Danemarca "intentioneaza sa revendice platoul continental in cinci zone din jurul Insulelor Feroe si Groenlanda, inclusiv Polul Nord in sine."                          

          Adoptarea planului "Strategia pentru regiunea arctica 2012 - 2020" ar putea crea tensiuni cu Rusia, S.U.A., Canada si Norvegia, tari riverane Polului Nord.

          Subsolul Polului Nord nu pare sa contina mari rezerve de hidrocarburi, dar are valoare simbolica: in 2007  Rusia a instalat un "steag" pe fundul Oceanului Arctic.

           Pretentiile pentru restul teritoriului urmeaza sa fie analizate sub egida Conventiei ONU privind drepturile marii (UNCLOS).


           Dupa cum se stie Polul Nord este punctul cel mai inalt al axei terestre, situat in Marea Glaciara Arctica. La Polul Nord nu exista pamant, doar o calota de gheata care pluteste in Marea Glaciara Arctica.

           De fapt cand vorbim despre Polul Nord, vorbim despre patru poli:  polul nord geografic, polul nord magnetic, polul nord, adica punctul cel mai nordic al pamantului si polul nord inaccesibil ("Northern Pole of Inaccessibility"), fiind de fapt cel mai indepartat de tarmuri (de uscat), numit si arctic.

More: site danez Informatii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu