duminică, 2 decembrie 2012

1 Decembrie, Ziua Naţională a României



Costumul popular românesc cucereşte moda internaţională

Costumul popular românesc cucereşte moda internaţională

             Pentru a sărbători cum se cuvine 1 Decembrie, ne-am gândit să îţi prezentăm designerii români şi internaţionali care s-au inspirat din portul tradiţional românesc. După o scurtă istorie a costumului românesc, vei face cunoştinţă atât cu creaţiile românilor ca Adrian Oianu, cât şi cu cele ale lui Yves Saint Laurent şi alţi designeri care şi-au găsit inspiraţia în Maramureş, Delta Dunării, Bihor, Bistriţa-Năsăud sau Făgăraş.

          Începând cu secolul al XV-lea, portul tradiţional s-a aflat sub influenţa turcească, iar astfel, acum ne bucurăm de nenumărate broderii spectaculoase. Costumul feminin al acelei perioade era alcătuit dintr-un voal cu fir din aur, corpul era acoperit de o cămaşă din mătase, peste care venea o bluză brodată cu elemente geometrice şi o fustă.

           După două secole, portul tradiţional a suferit alte influenţe, unele chiar spaniole. La vremea respectivă, femeile purtau „o bluză puţin vizibilă la gât, cu mâneci brodate, răsucite (cu croiala păstrată şi azi în costumul popular din Vrancea), apoi o rochie din brocart cu flori şi un conteş (mantă) cu mâneci lungi, din catifea.”, scrie Adina Nanu în cartea sa "Artă, stil, costum".

        “Scopul nobil pe care îl putem avea este să reuşim să reinterpretăm tradiţiile româneşti, să le aducem într-o formă cât mai digerabilă pentru ca femeia să le adopte din nou şi să îşi recapete identitatea românească. Şi asta pentru că unei românce cel mai frumos îi stă în veşmânt autohton, inspirat din tradiţia noastră seculară.”, spune Adrian Oianu.


 Yves Saint Laurent – „La blouse roumaine” de Henri Matisse
              Henri Matisse a pictat în 1940 capodopera „La blouse roumaine”, care a fost sursa de inspiraţie a colectiei Yves Saint Laurent pentru toamna 1981. La vremea respectivă, Didier Grumbach (decan al Institutului Francez al Modei), a spus că designer-ul s-a inspirat din ceea ce iubea la acel moment. Prezentarea de modă emană spirit românesc, iar coafurile modelelor au fost făcute ca să semene cu felul în care fetele de la ţară îşi purtau podoaba capilară.
 
Tom Ford – inspiraţie din zona Făgăraş

            Atunci când Adele s-a îmbrăcat cu o bluză de inspiraţie românească, creată de Tom Ford, toată lumea îşi dorea să deţină un astfel de obiect vestimentar. Pentru colecţia de primăvară-vară 2012, Tom Ford şi-a găsit surse de inspiraţie în Spania, America de Sud, dar şi în România, mai exact, din zona Făgăraşului.
 1 Decembrie 2012
Preluare din One.ro /autor Elena Mihăilă, redactor


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu