duminică, 11 septembrie 2011

Fashion


                            Din interiorul garderobei unei femei

Ilustraţie de Bill Brown


                   Luca Leitch, fashion editor, a petrecut doi ani în teritoriul sexului feminin: lumea modei.  De la New York la Paris, prin Londra şi Milano pierdut printre categoriile de profesionişti ai modei, privind uimit către podiumuri ca o sălbăticiune în prima zi  în curtea casei, ne împărtăşeşte  impresiile sale, din care am ales doar câteva.


               "Pentru multi bărbaţi, moda este o ţară străină: acolo lucrurile se întâmpla diferit. Ceea ce a devenit clar este faptul că moda este pentru multe femei ceea ce este sportul pentru multi bărbaţi: o distracţie, o pasiune, un limbaj comun, o formă de auto-definire şi o evadare temporara de lângă sexul opus, toate într-o conjunctură satisfăcătoare ce definesc întregul.
                ....
               Cei mai mulţi bărbaţi văd această preocupare feminină dintr-o poziţie implicit de toleranţă, cu neîncredere sau în cel mai bun caz ocrotitoare. Chiar şi cei mai inteligenţi masculi tind să aibă această atitudine.  Kant ridiculiza şi exprima o atitudine de neîncredere faţă de modă : "{Este} aparţine de vanitate... şi, de asemenea, de nebunie."  Iar Nietzsch a preferat să spună că : "Compararea dintre bărbat şi femeie, în general, se poate face spunând că o femeie nu ar avea geniu pentru podoabe, dacă ea nu ar avea acel instinct de rol secundar."
               ....

              Mă îndoiesc foarte mult că oricare dintre aceşti mari bărboşi a petrecut un moment analizând, contemplând viaţa interioară a unei femei din interiorul garderobei ei. Pentru că bărbatii atunci când privesc, analizează moda femeilor tind să vadă doar ceea ce îi impresionează pe ei - confuzie, respingere sau admiratie, - nu şi ceea ce simte o femeie.
              ....
             Femeile se îmbracă uneori şi pentru bărbaţi. Puterea hainelor asupra oamenilor este, mult mai des, o funcţie secundară. Scopul real este de a face femeile să se simtă feminine, să aibă încredere în ele, şi în concurenţă cu alte femei, lărgind paralela cu sportul, ele devin mai puternice.
             ....
            Noţiunea de modă este un consens în recunoaşterea tendinţei, dar fiecare înţelege şi poartă în mod individual tendinta modei."









Luca Leitch este fashion editor adjunct al Daily Telegraph
More: The Economist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu