joi, 1 noiembrie 2012

aşchii de timp



                                   De Haloween 


             Serbat prin parade şi carnavaluri în ţările unde predomină creştinismul occidental, începând cu 31 octombrie şi până la sfârşitul primei săptămâni din noiembrie, sărbătoarea de Halloween de anul acesta  a trecut neobservată. S-a furişat  printre necazurile create de uraganul Sandy, criza bancara, campania electorală pentru parlamentarele din 9 decembrie, spaimele legate de Apocalipsă sau cele create de inversarea polilor magnetici ai pământului şi a ieşit tristă pe uşa din spate, neauzită.






            Sărbătoare a sfârşitului "jumătăţii luminoase" a anului şi începutul "jumătăţii întunecate" după credinta  vechilor celţi este una din cele mai vechi sărbători din lume, celebrată la sfârşitul lui octombrie.

            In anul 835 Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creştină a tuturor sfinţilor,  iar în 1556 a fost atestată  ca Sărbătoare a Tuturor Sfinţilor, conform Oxford English Dictionary (ed.a II-a) pentru ţările catolice şi protestante.





            Este considerată de Creştinism o tradiţie cu rădăcini satanice, ce promovează credinţa că spiritele strămoşilor revin printre cei vii in noaptea de Halloween.
            In tradiţia noastră populară şi în calendarul  ortodox este trecută, întotdeauna la începutul lunii noiembrie, o zi de pomenire a  mortilor, "Sâmbăta Morţilor" , înaintea lăsatului de sec pentru Naşterea Domnului. O sărbătoare şi o pomenire cu rugăciuni speciale pentru sufletele strămoşilor . Este celebrata întotdeauna intr-o sâmbătă si, surprinzător, se aliniază cumva datei în care se serbează Halloween.

            Ceremonialul românesc cuprinde păstrarea unor tipare arhaice în gândirea şi practica rituală. Toate obiceiurile şi practicele legate de "marea trecere" se bazează pe credinţa că cei vii pot ajuta prin rugăciuni şi fapte bune, pomeni de haine, mâncăruri, sufletul mortului.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu