sâmbătă, 4 decembrie 2010

Sunt creştine obiceiurile de Crăciun? (IV)

                                    

                                   Unicul text canonic despre Steaua Magilor este în  Evanghelia dupa Matei.  Unele apocrife biblice (slavone) vorbesc  despre sosirea (nu naşterea) şi înălţarea (nu moartea sau învierea) lui Iisus Hristos. Intr-un apocrif slavon din secolul al XV-lea, citat de V. Zaiţev, se vorbea despre o "stea mergătoare". Potrivit Vechiului Testament şi iudaismului, stelele ascultă de voia Domnului şi eventual o vestesc (Isaia, 40, 26, Ps. 19,22).

                                 Steaua din Betleem este considerată de majoritatea istoricilor ca fiind o concesie făcută astrologiei de către Biserica aflată la începuturi şi face  parte dintre acele fenomene cosmice ce au precedat Naşterea lui Iisus. Toate căutările astronomice ale Stelei din Betleem au fost zadarnice, fapt ce a dus la avansarea mai multor ipoteze, mult dezbătute de specialişti.




                                De unde veneau magii? După Tertulian, magii veneau din Arabia, iar Sf. Leon cel Mare, episcop de Roma între 440 - 461, spune ca au fost trei magi veniţi din Persia. In Biblie  nu se specifică câţi magi au fost. Se presupune a fi fost trei  după darurile aduse.

                               Reprezentarea  în Biserică a Naşterii Domnului, în iesle, se pare că a fost introdusă de Sf. Francisc.

                               Incepând de la Sf. Nicolae, copiii de la sate - cei de la oraşe  respectă din ce în ce mai greu tradiţia - încep colindatul cu glasurile lor cristaline,  vestitori cuminţi ai Marii Sărbători.

                              Creştine sau nu, obiceiurile noastre de Crăciun rămân cele mai frumoase datorită colindelor. In sunetul lor aşteptăm toţi, în fiecare an, cu aceleaşi sentimente, pe Moş Crăciun.

L.O.D.

Decembrie 2003                                                                                                                               

Articol publicat în România liberă, Suplimentul Aldine/2003

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu