marți, 5 aprilie 2011

Face to face with history


                                In căutarea vikingilor (II)


                   Se zice că pe vikingi, oamenii din nord - hyperboreenii - îi iubeşti sau îi urăşti. 
                       Prin îndrăzneala lor, călătoriile vikingilor au căpătat semnificaţii de metaforă.
                       Despre lumea vikingilor - încă multă vreme vom avea surpriza de a descoperi noi şi noi mărturii, fiind mult timp o lume necunoscută.
                       Ce a influenţat triburile germanice de nord să se aşeze în aceste pământuri, aspre şi puţin primitoare?  Nu se ştie încă.
                       Danemarca, Norvegia şi Suedia - formau lumea vikingilor, ţinuturi considerate în legende ultima limită a uscatului, dincolo de care trăiau fiinţe ciudate din alte lumi.

                  O nouă imagine şi o altă opinie se cere în acest domeniu de cercetare. Tânăra generaţie se simte atrasă tot mai mult de existenţa lor, datorită episoadelor enigmatice şi exemplelor de victorii în lupta cu necunoscutul, datorită curajului şi tenacităţii  cu care au supus o natură aspră, de multe ori pe alte meleaguri, departe de casă.


                 Primul care ne-a oferit informaţii despre ţinuturile nordice a fost Pytheas, negustor grec din secolul IV.
                 In călătoriile sale a ajuns până dincolo de hotarele lumii cunoscute, unde a întâlnit un ţinut întunecat, acoperit de ceţuri umede şi grele, ţinut muntos, cu locuri triste şi misterioase.

                 In aceste ţinuturi corbii erau cele mai puternice zburătoare - motiv pentru care vikingii danezi le-au numit "păsările lui Odin" - zeul suprem scandinav.


               Condiţiile mai puţin prielnice de viaţă, precum asprimea climei au imprimat anumite caracteristici civilizaţiei vikinge.
               Natura neprielnică din aceste ţinuturi a creat multe piedici în existenţa triburilor, piedici depăşite cu tenacitate şi inteligenţă de oamenii nordului. Pădurile nesfârşite au oferit lemn pentru corăbii, devenind meşteri neîntrecuţi în construirea lor şi marinari iscusiţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu