marți, 1 noiembrie 2011

Miniaturi din calendar...



                               
                2011 : Noaptea de Halloween în Europa
                             

                   Druizii: mister, credinţă, mit.

                   La începutul lui octombrie 2010,  tradiţia antică păgână a fost pentru prima dată oficial declarată ca o religie în Marea Britanie.
                                                           
                                                                 *

                   In Europa, Halloween Horror Nights s-a sărbătorit zgomotos cu petreceri cu măşti, trucuri, magie, puţin mister şi dovleci mulţi, mulţi.
                   Zgomotosul Halloween are o poveste stranie despre un anume mister, vrăjitori, goblins, trucuri şi dovleci bântuiţi şi, în acelaşi timp, este o ocazie potrivită pentru o excursie de toamnă. 

                  In Paris, în parcul de distracţii Disneyland (www.disneylandparis.com)
a fost pregătita o noapte "înfricoşătoare" pentru adulţi şi copii, cu un personaj rău, Disney, dar şi cu surprize dulci.
                  In parcul Asterix în apropiere de Paris (www.parcasterix.fr) au fost pregătite multe surprize cu un program de distracţii până la ora 22,00.

                  In Germania, spiriduşii-vrăjitori, demonii şi dovlecii uriaşi portocalii au încântat atât adultii cât şi copiii în parcul Europa (www.europark.com) care de la 1 octombrie până la 6 noiembrie îşi întâmpină oaspeţii într-o atmosferă festivă, în culori de toamnă, cu evenimente tematice.

                 Dovlecii, pânzele de paianjen şi oamenii mascaţi au creat atmosferă specifică Halloween în Londra la magazinul Fortnum&Mason (www.fortnumandmason.com) într-o cursă de dovleci . Este doar Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Toate ritualurile moderne îşi au rădăcini aici, pe Ward Hill, unde odată, în vremurile păgâne a fost sărbătorit cu focuri mari, sfârşitul recoltei si ziua morţilor.
                  O procesiune cu torţe din Athboy,  partea de sus a dealului Ward, a fost începutul a cinci zile de festivităţi.

                  In Suedia, în schimb, de  Halloween este o atmosferă mai sobră. Nu se petrece cu dovleci, fantome, vrăjitori şi goblins. 
                  Aici data din calendar este diferită: 5 noiembrie nu 31 octombrie.
                  La această dată cei morţi sunt comemoraţi şi în spiritul tradiţiei, după apusul soarelui, famiile merg la cimitir pentru a aduce un omagiu celor dragi dispăruţi. Se pun coroane de flori realizate din lemn de pin şi lumânări creindu-se astfel o atmosfera mult mai diferită de noţiunea de sărbătoare.  In Skogskyrkogarden (www.skogskyrkogarden.se), cimitirul ce face parte din patrimoniul universal Unesco, înconjurat de 100 acri de pădure de pin, în mirosul puternic de răşină şi într-o deplină tăcere, se adună în fiecare an mii de oameni pentru a-şi aminti de cei dragi. Peisajul, reculegerea în tăcere profundă, dă o altă dimensiune momentului.

  Sacru şi profan, am putea spune, - două aspecte ale petrecerii de Halloween.

sursa: la stampa/turisme

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu