luni, 5 martie 2012

cunoaşterea de sine

                        "... vulturul unor zei morţi"

           Cu multă tristeţe spun : suntem precum vulturul unor zei morţi. Am fost zei, o spune istoria, prin scrierile multor autori antici şi prin descoperirile istoricilor. 
          Iar  vulturul demnităţii  şi  curajului nostru recunoscut de istorie a murit de inimă rea.  N-a mai găsit nici un simbol de la înălţimea căruia să priveasca cu încredere spre viitor.

      The Economist scrie: "Reprezentaţie penibilă" a României la Bruxelles.
        Adevărul.ro: "Băsescu a semnat greşit pactul fiscal"-  grabă,neatenţie? 
                             Oricum, lipsa unui autocontrol  naşte prea multe  comentarii.

      Gândul.info
: "Românii au speriat Vestul. Anglia se teme de "un val de criminalitate", în Franţa românii i-au depăşit la furat pe algerieni, iar Olanda are bancomatele sub asediu."
                        
                         "Sancţiune dură pentru România - Comisia Europeana a suspendat plăţi dintr-un program de 3,5 miliarde de €."

                          "Din 2013, 90% dintre români vor plăti facturi mai mari la gaze şi la curent..."

                        "Românii stârnesc din nou furie în Marea Britanie. "Este o ruşine! Pedeapsa nu respectă gravitatea infracţiunii". (Despre vandalizarea unei biserici)

                       "Motivul pentru care România ţine în şah Serbia în privinţa aderării la UE. Germania şi Suedia îi arată cu degetul pe oficialii de la Bucureşti."

         România liberă: "Efectul presiunilor asupra anticorupţiei: UE trimite două misiuni la Bucureşti"...

    Le Figaro se exprimă maliţios: "Premierul Ungureanu, un James Bond de Bucuresti"

        altmarius: Vezi "Bruxelles, 1-2 martie 2012: un Stalingrad politic pentru România..."

       Acestea sunt doar câteva motive pentru care  mi-e teamă să mă recunosc româncă. 
      Nu mai socotesc gafele domnişoarei Băsescu, ca europarlamentar, ale lui G. Becali, C.V.Tudor, scandalul creat în jurul lui A. Severin sau a domnului preşedinte T. Băsescu. Pe  care l-am votat pentru şuviţa rebelă, pentru vivacitatea de care dă dovadă şi popularitatea de care se bucură în rândul unei anume categorii sociale.
      Acestea sunt doar câteva motive pentru care eu cred că poporul român este un învins al istorie şi eu, simplu muritor şi încă trăitor pe aceste meleaguri, recunosc cu greu că sunt româncă.
     Orice metodă de resuscitare pentru a deveni ce-am fost odată, nu se mai poate aplica. Vorba ceea: " e tardiv de târziu!"
     După cum am mai scris cu un an în urmă despre cât de potrivit sau nepotrivit este imnul naţional "Deşteaptă-te, române!", o naţie poate pieri cucerită de străini  sau prin ea însăşi.
    Mult timp n-am fost de acord cu afirmaţia lui Eugen Ionescu, care spunea încă din 1934 în NU : "Nu trebuie să avem naivitatea, deplorabila lipsă de luciditate de a ne entuziasma şi de a ne închipui creatori egali cu occidentalii." 
    Iar despre "adaptabilitatea" noastră la "influenţele venite dintr-o parte sau alta" cum elegant s-a exprimat Mihai Ralea, "ne situează în apropierea Orientului şi ne împiedică a fi occidentali".
    Revenind acum la origini, şi câte n-ar fi de spus!, - nu că ar conta prea mult, - orice discuţie asupra identităţii naţionale pare lipsită de sens. 
    Sporadicele manifestări, apărute ici si colo, nu-l "deşteaptă" pe român, nu-l scoate din sfânta lene, din apatia indolentă şi renumita plictiseală a "cunoaşterii", trăsături "care ne împiedică a fi occidentali" şi de a fi trataţi la egalitate cu ceilalti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu