duminică, 20 februarie 2011

simboluri

       

 
                                             Abracadabra




                           
                            Cuvântul provine din ebraicul  abreg  ad  hâbra  care înseamnă : trimite trăsnetul tău până la moarte. In ebraică se compunea din noua litere.  Prin aşezarea lui aleph în partea stângă si repetarea lui de nouă ori, capăta un rol magic.
                               Acest cuvânt-formulă a fost folosit în timpul evului mediu pentru alungarea prin vrajă anumite boli. Iar purtarea unui talisman în forma aceasta de triunghi răsturnat cu vârful în jos, proteja purtătorul de rele.
                           Aşezarea literelor în forma aceasta de triunghi cu vârful în jos, asemenea unei pâlnii, simbolizează trimiterea energiilor de sus, formând liniile de forţă ale unui vârtej ce  captează undele negative.
                              Formulele magice asemănătoare cu abracadabra care ajutau oamenii în frământările vieţii, se sprijină pe un simbolism străvechi. S-au făcut trimiteri la unul din numele lui Mithra, zeul solar, sacrificator şi mântuitor, al cărui cult şi ale cărui misterii au fost răspândite în primul şi al doilea secol după Hristos. Zeu iranian, împrumutat de greco-latini,  devine zeul favorit al războinicilor. Cultul său excludea femeile, iar ceremoniile închinate lui se săvârşeau noaptea în locuri subpământene (Mithraeum). Natură luminoasă, a devenit astfel Sol invictus (invincibilul soare)




                            Ca şi amuletele, talismanele încearcă să ofere purtătorului un sentiment de siguranţă, de protecţie, în armonie cu puterile superioare si legile misterioase ce guvernează lumea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu