vineri, 6 aprilie 2012

orizontul lumii

"Angela, eşti mama Europei, te iubim". Viaţa romilor din Fântânele la Berlin

   Câteva articole mai mult decât explicite, ne liniştesc, în sfârşit, în privinţa ţiganilor. Şi-au găsit mama acum se vor strânge în jurul ei şi noi vom fi mai fericiţi.

   Surprinzător gestul cancelarului Germaniei, Angela Merkle. Dar, de la înălţimea aceea aproape că este normal să ia orice decizie. Se pare că urmările unei asemenea decizii nu vor afecta nicicum viaţa, poziţia politică etc. a ei şi a partidului şi a Germaniei în final. Aşa să fie! Toţi vom fi mult mai fericiţi.

  Dar când toată lumea occidentală trage semnale de alarmă, şi nu iei în seamă nici un avertisment, atunci ori e sinucidere politică prin necunoaşterea unor fapte ori o prea mare încredere în forţele tale şi iar nu e un semn bun.
    
Amnesty International: Situația romilor este mai proastă ca oricând
    

   Articol ce promovează o politică pro-romi, politică neagreată în totalitate de Occident. 

... Amnesty International va prezenta guvernelor Europei un tablou îngrijorător al situației romilor, notează independent.co.uk. Sărăcia, excluziunea socială și abuzurile sunt probleme la ordinea zilei, atât în Estul, cât și în Vestul continentului, arat autorii raportului.
Potrivit acestora, în Europa trăiesc între 10 și 12 milioane de romi, „una dintre cele mai mari și dezavantajate minorități”. Veniturile, nivelul șomajului, accesul la asistență medical și alte servicii publice sunt indicatori la care această minoritate obține mereu punctaje mai scăzute.
„Nu e doar o consecință a sărăciei, ci rezultatul unei răspândite și adesea sistematice discriminări și al altor tipuri de violare a drepturilor omului. Este, mai ales, rezultatul prejudecăților de secole, al actelor de discriminare individuale și instituționale, care au împins majoritatea romilor la marginea de jos a societății”, notează raportul citat de publicația britanică.     Dezideriu Gergely, director executive al European Roma Rights Centre din Budapesta, consideră că, în prezent, nu doar grupuri marginale de extremă dreaptă se împotrivesc politicilor pro-romi: „Acum mulți politicieni din curente principale joacă această carte”
Raportul vine cu cifre îngrijorătoare: speranța de viață a romilor din Irlanda este cu 15 ani mai scăzută decât în rândul populației majoritare. în Moldova, 59% dintre romi trăiesc în sărăcie absolută, iar în Slovacia mai mult de două treimi dintre copiii de această etnie sunt instituționalizați. 

   Nimic de zis, ţiganii au o situaţie grea, o speranţă de viaţă scăzută, dar nu era de preferat a se incerca o schimbare de mentalitate înainte de orice altă măsură populistă? Au nevoie de ajutor, au nevoie de educaţie, dar cât din aceste ajutoare le doresc romii sau ce formă de ajutor doresc ei?  Să-i luăm la grămadă şi să le plângem de milă? Nu, numai cei ce nu-i cunosc pot susţine o asemenea părere! Si nu suntem toţi rasişti, cei ce nu agreem cu nonşalanţă mila şi grija pentru această naţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu