vineri, 6 aprilie 2012

puţin terorism politic

Ce este această lume, Otilia, să-mi spui?

 

          Viaţă sănătoasă ÅŸi taxe halucinante în Danemarca

         Sub acest titlu  publică adevarul.ro/realitate sub semnatura lui Ciprian Enea ÅŸi SteluÅ£a Năstase un articol despre unele aspecte ale vieÅ£ii cotidiene din Danemarca.

        Statul danez impozitează maÅŸinile cu 180%. Ca alternativă, localnicii folosesc în mod frecvent bicicleta. Când se satură de pedalat, beau o bere în centru ÅŸi mănâncă heringi.

 „Chiar ÅŸi pentru maÅŸinile ieftine sau second-hand, a spus Eva, una din tinerele cu care am discutat, taxele de înmatriculare sunt exorbitante. Dar proprietarii de autoturisme care depăşesc clasa compactă achită o «taxă culturală», cum îi spunem noi, de 180% din valoarea autovehiculului. Adică dacă ai bani, fă ceva util cu ei pentru societate, nu te da mare pe ÅŸosea cu maÅŸini de fiÅ£e. Åži să nu crezi că asta-i o gândire comunistă!", a spus studenta.

     Da, 'dacă ai bani, fă ceva util cu ei pentru societate, nu te da mare pe ÅŸosea cu maÅŸini de fiÅ£e' , - cum s-ar spune, dă-i statului. Nu putem critica noi, românii, hotărârile statului danez, dar putem citi printre rânduri că majorarea taxelor de înmatriculare la maÅŸini nu este doar o metodă de schimbare a mentalităţii.  Iar despre viaÅ£a sănătoasă a danezilor, iar se poate spune că nu e chiar aÅŸa de sănătoasă cum se crede. Dar, dacă ei, danezii, o acceptă... noi de ce nu putem accepta acest fel de a vedea lucrurile. 
     E drept, nici la noi nu merg toate ca pe roate, dar, zic eu, noi, românii mai pufnim, mai mormăim, ne mai revoltăm uneori, pe când danezii nu. Să zic că nu gândesc sau nu-i interesează atâta timp cât au bere suficientă? Nu ÅŸtiu, de aceea întreb 'Ce este această lume, Otilia, să-mi spui?' 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu