joi, 21 februarie 2013

atitudini




             Complimentele şi plăcerea de a le face

 

 

 

              De multe ori, complimentele au puterea de a schimba dispoziţia unei persoane sau concepţia despre un anumit obiect. Este foarte plăcut să vezi că cineva din jurul tău apreciază efortul de a face o schimbare. Spre exemplu, Cristina îi spune surorii sale: „Îmi place foarte mult cum ai amenajat sufrageria. Cred că oaspeţii tăi se vor simţi minunat aici!”. „Mulţumesc, Cristina! Chiar am amenajat-o cu ideea asta în minte”, îi răspunde Elena.
              E adevărat, nu există om căruia să nu-i placă complimentele, dar puțini sunt cei care știu să le facă într-un stil manierat sau să le primească la fel. 


              De aceea, bunele maniere spun că: 

              - Nu este rău să-i spuneți unei doamne că are o rochie superbă, dar este de-a dreptul jenant s-o complimentați, spunându-i: „Aveți o rochie superbă, cât v-a costat?”.
              - E drăguț să-i spuneţi unei doamne de 35 de ani că pare sora mai mare a fetei sale de 15 ani, dar să-i spuneți unei doamne de peste 50 de ani că aţi luat-o drept fiica ei, este un gest total lipsit de politeţe. La fel și în cazul domnilor - chiar dacă aceștia nu sunt la fel de supărăcioși.
              - Nu faceți niciodată complimente unui om căruia aveți de gând să-i cereți o favoare.
              - A face complimente exagerate este o lipsă de tact.
              - Evitaţi să-i spuneţi unei persoane „te-ai îngrăşat” sau alteia bolnave „vai, ce ai slăbit!”. 


               Cum primiţi complimentele 


              - Acceptaţi complimentele, indiferent de ce gen sunt, într-o manieră deschisă, limitându-vă în a spune doar „mulțumesc”. Nu este etic să răspundeţi cu un compliment de același fel. Spre exemplu, cineva vă spune: „Ce manichiură drăguţă ai”, nu răspundeţi niciodată cu: „Și tu la fel, se vede că ai fost recent la salon”.
             - Nu schimbaţi subiectul discuţiei sau interveniţi cu o întrebare atunci când primiţi un compliment.
             - Trebuie să zâmbiţi, să-i mulţumiţi şi poate chiar să-i spuneţi ce sentimente plăcute a trezit în voi acel compliment.


             Acceptând cu plăcere complimentele sincere, arătaţi celorlalţi că aveţi o bună imagine despre voi înşivă. Respingerea unui compliment sincer este, de regulă, interpretată drept o respingere a persoanei care l-a făcut. Şi amintiţi-vă că, atunci când veţi face altora tot mai multe complimente, veţi începe să primiţi la fel de multe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu