vineri, 1 martie 2013

calendar



1 martie în istorie: 140 de ani de la înfiinţarea primului parc naţional din lume

 

YellowstonefallJUN05.JPG Marele Canion Yellowstone

 

      Yellowstone este denumirea primului parc naţional din lume, întemeiat la 1 martie 1872. El se află pe teritoriul a trei state federale nord-americane: 96% din suprafaţa parcului se află pe teritoriul statului Wyoming, 3% - pe teritoriul statului Montana şi numai 1% pe teritoriul statului Idaho.  

       Suprafaţa totală a Yellowstone National Park este de 8.987 km², asemănătoare cu suprafaţa insulei franceze Corsica. De la nord la sud parcul are o lungime de 102 km, iar de la est la vest - 87 km.

       Parcul cuprinde şi o parte din munţii Rocky, motiv pentru care are o altitudine medie de 2440 de metri. Punctul cel mai înalt este Eagle Peak, cu altitudinea de 3462 metri deasupra nivelului mării, iar punctul cu cea mai joasă altitudine se află la nord şi are o altitudine de 1620 metri deasupra nivelului mării. Numele parcului provine de la numele fluviului omonim, Yellowstone, care este apa curgătoare cea mai importantă de pe teritoriul parcului.


        Printre caracteristicile faimoase ale parcului Yellowstone se pot enumera: prezenţa frecventă a izvoarelor termale şi a gheizerelor, precum şi existenţa unor animale ca bizoni, urşi grizzly, lupi.

       Teritoriul regiunii Yellowstone a început să fie populat de către nativii americani cu aproximativ 11 mii de ani în urmă.

       În anul 1978 a fost declarat patrimoniu mondial al UNESCO.

(Wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu