luni, 11 martie 2013

calendar



        12 martie : a fost fondată Universitatea din Viena


                   Universitatea din Viena (în germană Universität Wien, în latină Universitas Vindobonensis alias Alma mater Rudolphina) a fost fondată în anul 1365, pe 12 martie, de către arhiducele Rudolf al IV-lea din dinastia de Habsburg.  
                   Este cea mai veche universitate din Austria şi una din cele mai vechi instituţii de învăţământ din Europa. Din spaţiul Europei Centrale, Universitatea din Viena este întrecută, din punct de vedere al vechimii, de Universitatea Carolină din Praga, fondată în 1348 de împăratul Carol al IV-lea din dinastia de Luxemburg şi de Universitatea Jagiellonă din Cracovia, Polonia, înfiinţată în 1364 de către Cazimir al III-lea, regele Poloniei.
                   Clădirea principală este opera arhitectului Heinrich von Ferstel (1883). Diploma de întemeiere a universităţii a fost semnată de arhiducele Rudolf al IV-lea şi de fraţii săi, Albrecht al III-lea şi Leopold al III-lea, toţi trei descendenţi din dinastia de Habsburg.

                    Printre absolvenţii celebri ai Universităţii din Viena se numără poeta austriacă Ingeborg Bachmann, filosoful român Lucian Blaga, scriitorul ucrainean Ivano Franko, Papa Pius al II-lea şi Papa Pius al III-lea, Sextil Puşcariu, omul politic, publicistul Alexandru Vaida Voievod etc.


  Imagine frontală a Universităţii din Viena

                                                       
Una din sălile bibliotecii universităţii vieneze


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu