duminică, 10 martie 2013

oameni






     O zi din viaţa lui Leonardo da Vinci

                    Ce conţine lista de sarcini a geniului

Painstaking: For Leonardo da Vinci, packing in 1510, it was vital that he didn't leave home without a human skull of a scalpel as this bizarre 'to-do' list shows

            O pagină din notiţele lui Leonardo da Vinci, neprezentată în public până acum, dovedeşte că şi geniile îşi fac liste de sarcini. Bineînţeles, conţinutul listei este puţin diferit la renumitul pictor, sculptor şi om de ştiinţă. 

            În listă, concepută în jurul anului 1510, Leonardo notează că trebuie să facă rost de un craniu uman, obligatoriu trebuie să-şi lege cărţile de anatomie, să examineze găurile din substanţa creierului şi să descrie maxilarul unui crocodil. De asemenea, artistul notează că trebuie să cumpere cretă, cărbune şi hârtie.
            Lista de sarcini face parte dintr-o expoziţie cu mai mult de 80 de pagini conţinând notiţe ale celebrului Leonardo da Vinci, care va fi deschisă la Palatul Buckingham, din 4 mai, informează Daily Mail.

           Curatorul expoziţiei, Clayton Martin, a declarat: "Ca orice persoană care pleacă într-o călătorie, Leonardo îşi făcea liste cu lucruri pe care trebuia să le ia cu el. Alături de obiectele personale, de îmbrăcăminte şi igienă, el enumeră instrumentele sale anatomice, cum ar fi forcepsul, bisturiul şi fierăstrăul pentru os".
           "Această pagină este fascinantă pentru că oferă o imagine cu adevărat personală din viaţa lui Leonardo da Vinci", a adăugat curatorul.
 Notiţele au fost, probabil, cumpărate de regele Charles al II-lea şi sunt în colecţia regală din 1690.

http://florinf.files.wordpress.com/2010/01/e100w.jpg

 
            Leonardo da Vinci este cunoscut ca pictor, sculptor, inventator, om de ştiinţă, arhitect, inginer, scriitor şi chiar muzician, dar mulţumită unei descoperiri recente, artistul pare să fi încercat şi domeniul modei.  

            Casa de modă italiană Gherardini a realizat o geantă de mână inspirată în totalitate de desenul lui da Vinci, schiţa fiind reconstituită de către cercetătorii de la muzeul din Vinci, oraşul natal al artistului, scrie News Discovery.
 

             Agnese Sabato şi Alessandro Vezzosi au reconstituit schiţa unei genţi de mână unice, desenată de către geniul creator al Renaşterii în jurul anului 1497.  Desenul a mai fost făcut public în 1978 de către un expert în viaţa şi opera lui da Vinci, însă cele trei decenii care au trecut şi-au lăsat amprenta asupra schiţei. "Leonardo a desenat mai multe accesorii de modă, însă această geantă este unică. Îmbină frumosul şi funcţionalitatea într-un mod foarte armonios", a declarat Vezzosi, directorul muzeului Museo Ideale.

            Geanta, intitulată "Pretiosa", a prins viaţă după ce casa florentină de modă Gherardini a decis să o realizeze întocmai după schiţă. Modelul, realizat integral din piele, a fost prezentată marţi în premieră mondială la show-ul de modă Pitti din Florenţa. Geanta urmează să fie expusă şi la Academia de Arte Plastice, fondată în 1563. "Este o geantă foarte chic, foarte modernă în ciudat conceptului vintage. Este în acelaşi timp şi foarte practică. Întruchipează perfect tradiţia florentină şi lucrul în piele", a explicat Lorenzo Braccialini, director de marketing al casei Gherardini.
(via Daily Mail, News Discovery)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu