luni, 29 noiembrie 2010

Criză, temeri, tentaţii

                      Unde americanii devin mai bogaţi

              Un interviu nereuşit sau lipsa de experienţă nu sunt motive pentru a nu găsi de lucru. Se spune: "omul potrivit la locul potrivit!", - da, sigur, asta-i cheia, ai greşit locul!


                   Dacă  vrei un loc de muncă, mergi la Washington, San Jose sau
New York, - aceste trei oraşe sunt cele mai bune locuri pentru a găsi un serviciu, după Juju.com.
                           Pentru a determina locurile în care americanii câştigă mai mult, PayScale a studiat compensările absolvenţilor de facultate pentru care a avut  date, aproximativ 1,5 milioane persoane în 100 din cele mai căutate domenii din ţară. "Noi nu vorbim de salarii gangbuster aici. Creşterile au fost în general mici la nivel naţional în ultimii ani, dar câteva puncte face o mare diferenţă.", spune Al Lee, director de analiză cantitativă la PayScale.com.
                          Afacerile desfăşurate în domenii ca medicină, învăţământ şi industriile biotehnologice rămân profitabile, nefiind afectate de criză, spune Lee.

                         Oraşe ca New York, San Francisco, Chicago pot acumula venituri mai mari în medie, dar industriile lor majore au venituri ciclice. Editurile, finanţele şi mass-media sunt toate în flux în acest moment. Domenii ca educaţia, guvern şi medicina - sunt domenii stabile, iar oraşele care se bazează pe aceste domenii sunt si ele mai stabile.


                        Greensboro, Carolina de Nord, nu ar fi cel mai bun loc pentru a găsi de lucru, dar dacă ai deja unul, ai şansa să câştigi mai bine decât cu ceva ani în urmă.
                       Rata şomajului  este de 9,8%, aproape 1 punct peste media naţională, deoarece doar absolvenţii de facultate au reuşit să-şi păstreze locul de muncă, creşterea venitului în timpul recesiunii fiind de până la 53,400 $ în 2010 faţă de 48.900 $ în 2007.

                      Greensboro are un venit mediu mai scăzut în 2010, de 53.400$ în comparaţie cu venitul mediu naţional - pentru absolvenţii de facultate, care este peste 58.000$.

                      Sarasota, Florida - are o situaţie similară. Oraşul are o rată a şomajului înfricoşătoare, de 12,6%. Cu toate acestea, venitul mediu a crescut la 51.100 $ de la 47.400$.

                     Majoritatea oraşelor cu venitul mediu mai mare sau care nu se bazează pe construcţii, coloană vertebrală susţinută de întreprinderi din domeniul asigurărilor, manufactură, educaţie, ar putea să nu aibă creşteri ale venitului spectaculoase, dar nu sunt nici pe cale de dispariţie. Astfel că, un venit echilibrat  dar  stabil este mai bun decât un venit mare dar,poate, mai nesigur.

                    Desigur, unele oraşe sunt norocoase şi se laudă atât cu venituri în urcare câtşi cu locuri de muncă. Honolulu, Hawaii, beneficiază în continuare de o creştere a venitului având rata şomajului scăzută, 5,3%. "Honolulu nu a fost afectat de boom-ul imobiliar ca Las Vegas", spune Lee, şi "turismul este în cele din urma cel ce ridică venitul..."
                  Cei mai mulţi economişti sunt de părere că rata naturală a şomajului
ar fi de 4 - 7%.
                  In cele mai multe locuri dorinţa de a câştiga mai mult este strâns legată de nivelul lor de educaţie. In oraşe precum Sacramento, California, în care salariul mediu pentru un absolvent de facultate este destul de ridicat, 64.900$, atunci şi creşterea venitului este mai mare, de peste 6%, cei făra studii fiind mult mai dezavantajaţi.
                  "Sacramanto este un oraş guvernamental" , spune Cynthia Kroll, senior economist regional şi director executiv al personalului de cercetare la Centrul Fisher de Real Estate şi Economie Urbană Haas la Scoala de Business, Universitatea Berkeley din California. "In cadrul guvernului, personalul angajat este mai bine plătit, este protejat având vechime în muncă. Chiar dacă au fost disponibilizări de personal la partea de jos a funcţiilor, venitul mediu (pentru Colegiu - privind perfecţionarea lucrătorilor) ar putea urca."
                   Privind în urmă, în noiembrie 2009, numărul mediu de şomeri pe locurile de muncă a fost de 6,5, iar anul acesta este de 3,19, - spune Juju, vicepreşedinte la Brendon Cruickshank.
                  Somajul în Las Vegas este de 15%, aproape 6 puncte peste media naţională. Pentru fiecare loc de muncă există 9 persoane şomeri, publică Sin City.
                 In Miami, pentru fiecare loc de muncă există detaşat 8,5 şomeri. Los Angeles şi New Orleans au aproximativ 6,3 - 4 candidaţi la fiecare loc de muncă anunţat. Washington, D.C. este zona metropolitană cea mai bună pentru găsirea unui loc de muncă, cu 1 şomer pentru fiecare post anunţat.
                Somajul în capitala SUA este 5,9%, datorită stabilizării pieţei locurilor de muncă şi recompenselor de la guvern, educaţie şi îngrijirea sănătăţii.


Noiembrie 2010


Sursă: Jacquelyn  Smith şi Lauren Sherman/Forbes




    
                                                                                             




     


                                                                                   
                                                      


                                    
                                  






    

                           
                                                                               
                                                                                   
                                                                           
                                                                                
Poughkeepsie, N.Y.
                                                                        


Sarasota, Florida





                                          
                                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu