marți, 30 noiembrie 2010

Criză, temeri, tentaţii

               Fraudare cu ATM

          Furturile de carduri de debit şi numerele personale de identificare este în creştere.Tehnicile noi, cum ar fi "pătrundere" (skimming) prin care infractorii obţin informaţii despre card si numărul personal de identificare de card au existat de ani de zile. Deşi pierderile dolarului încă sunt relatic modeste, grupuri bine organizate dau atacuri asupra bancomatelor izolate, aşezate în locuri nesupravegheate.La ATM-urile aflate în proprietatea băncilor, mai mult de 80% constituie încălcări ale regulilor de protecţie, în primele şase luni din an, spune Fair Isaac, care oferă software de detectare a fraudelor.
             Conform European ATM Security Team, un grup non-profit, Europa s-a confruntat cu o problemă mai mare decât SUA, - au avut loc cu 24% mai multe atacuri în primele şase luni din an, adică 5743 cazuri, din 2004 când a început culegerea datelor, pierderile scăzând doar cu 8% (adică 144 milioana Euro sau 197 milioane dolari).
             Avivah Litan, analist la Gartner-fraude, o firmă de cercetare în domeniu, estimează că fraudele care implică cardurile de debit, PIN şi vânzarea de echipament modern a crescut cu 400% în ultimii 5 ani. 
             Una din tactici este atacul-fulger. Folosind informaţiile furate, bandele de hoţi creau mii de carduri de debit false, apoi le expediau la cel puţin 100 de acoliţi, care operau în mai multe oraşe odată. Fiecare retrăgea o sumă mică de la mai multe carduri pentru a evita software-ul de detectare a fraudei, pierderile fiind însa de zeci de mii de dolari.
             De asemenea, continuă să creasca atacurile asupra comercianţilor cu amănuntul. Luna trecută lanţul de magazine Aldi a declarat că a descoperit că terminalele de plată în marile oraşe din 11 state din SUA au fost modificate pentru a permite atacurile skimming - copierea numărului de card, numele şi PIN-ul titularului, modificări făcute între 1 iunie si 31 august a.c.

             Până de curând, echipamentele de skimming au fost relativ grosolane şi greoaie, dar de când au apărut dispozitive noi de citire a cardului, fraudele sunt mai numeroase.
          Tehnologia Bluentooth permite ca "cititorul" de card fals şi PIN-pad să poată vorbi unul cu celălalt, iar tehnologia fără fir poate descărca rapid informaţiile furate.
                           Fair Isaac spune că asemenea atacuri se produc pe ATM-urile din locuri izolate, separate, cum ar fi cele de la pompele de benzină. Datele sunt transmise de obicei în alta ţară în câteva ore, eliminând astfel orice urmă de furt.
                          Tehnologii mai bine puse la punct sunt în Canada şi în mai multe ţări europene care au adoptat printre altele aşa numitul card cu cip şi PIN-debit.
                           Băncile americane şi comercianţii cu amănuntul nu au adoptat înca acest sistem de protecţie fiind considerat încă scump. Tehnologia cip şi cod-PIN nu este foarte simplă, dar experţii spun că atât băncile cât şi comercianţii ar putea face un salt înainte prin utilizarea smartphone-urilor pentru verificarea tranzacţiilor sau chiar pentru  efectuarea tranzacţiilor  în locul cardulului.
                          Pentru evitarea capcanelor şi a fraudei se recomandă a fi luate câteva măsuri de protecţie:
                         
                         - cea mai sigură protecţie este aceea de a acoperi cu mâna peste taste  PIN-ul, spune Asociaţia Bancherilor Americani, deoarece un aparat de fotografiat montat deasupra tastelor, nu poate înregistra prin mâna pusă deasupra;

                        - folosiţi un ATM montat undeva în interior deoarece acestea sunt mai puţin expuse modificărilor faţă de cele din exterior;

                        - folosiţi codul PIN în mod cumpătat la retaileri şi alegeţi opţiunea cu semnătură sau procuraţi-vă un card de credit în schimb, spune d-na.Litan;

                        - daca nu aveţi timp pentru a verifica contu dvs. bancar în mod regulat, cereţi prin mail-alert sau text soldurile săptămânal sau daca sunteţi suficient de paranoic (prevăzător) cereţi zilnic;

                        - comunicaţi băncii toate datele necesare (mail, mobilphone, persoane de contact etc.) pentru o comunicare eficienta în caz de nevoie;

                        - dacă banca suspectează o frauda, trebuie sa fie în măsură  a lua legătura cu dvs. cât mai rapid. Deci, asigurati-vă că toate datele de contact sunt actualizate.

noiembrie 2010

Sursă: The Wall Street Journal/Karen Blumenthal - wsjlogo.gif

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu