marți, 23 noiembrie 2010

Stiaţi că...

                                                Puţin despre  a v a t a r

                             Folosit în sens figurat (transformare, metamorfoză) din ce în ce mai mult în utilizarea calculatorului, se pare din 1992 odată cu apariţia romanului "Snowcrash" de Neal Stephenson.
Nodul infinit, diagramă geometrică simbolizând natura realităţii unde totul se află în raport cu totul, creind o reţea de karma







                             Cuvântul în sine, îsi are originea în sanscrită "avatarama",  însemnând  " coborîre,  pogorâre a zeilor, întrupare divină". In religia indiană este tradus ca reîncarnare a fiinţelor divine în forma de om sau de animal. De aici si folosirea lui cu înţelesul de transformare, metamorfoză ("schimbare de formă  prin mijloace supranaturale"; - meta - "schimbare"; morphe - "formă").

Roata Dharmei, unul dintre cele mai importante 8 simboluri budiste: Calea cu 8 braţe. Cele 3 fragmente din centru reprezintă Buddha, Dharma (învăţătura) şi Sanga (comunitatea)
                            După concepţia budistă, fiecare fiinţă e supusă unui lanţ nesfârşit de reîncarnări şi nu iese din circuitul existenţei; şirul de avatare poate fi întrerupt când fiinţa ajunge în Nirvana (starea de linişte absolută); budiştii cred ca fiecare  avatar următor se stabileşte în raport cu faptele bune sau rele din viaţa precedentă (Karma).


Leul ca simbol al budismului (statuie din vremea regelui Aşoka)   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu