duminică, 6 martie 2011

Icoana Maicii Domnului (II)

                               

                            In icoana de tipul Celei care tronează, Maica Domnului este aşezată pe tron, ţinând la piept Pruncul Iisus care binecuvântează şi arată un sul al Scripturilor (înconjurată de îngeri este reprezentată într-o frescă  din Biserica Maicii Domnului, Kurdali, Cipru, sfârşitul secolului al XV-lea).



Theotokos - Cea care tronează, Cipru, sec.XV

                           Tipul Oranta este întâlnit mai rar fără Pruncul Iisus. Intr-un
 detaliu din fresca Mânăstirii Moldoviţa, secolul XVI, se poate vedea Theotokos orantă cu Pruncul, în care Pruncul Iisus binecuvântează cu ambele mâini, fiind aşezat la pieptul Maicii Sale  in poziţie frontală.
Theotokos Oranta - detaliu fresca M-rea.Moldoviţa, sec.XVI



                       Tipul Odighitria - Maica Domnului priveşte dintr-o poziţie de maiestate şi arată cu mâna dreaptă Pruncul pe care-l ţine pe mâna stângă. Pruncul, reprezentat ca adult, ţine în mâna stângă sulul cu textele Scripturii şi binecuvântează cu dreapta. Acest tip de icoană, inspirat din prima icoană, creată de sfântul Luca, ocupă un loc important în psihologia religioasă.


Theotokos Odighitria

                             La Mânăstirea Pângăraţi se află o icoană din secolul XVI de tipul Odighitria. O alta icoană cu Maica Domnului (Theotokos Hodigritia) se află la Mânăstirea Govora, fiind pictată in secolul XVI, aproximativ 1530.

                            Tipul Eleusa, Umilenie (în rusă) sau  Mângâietoarea, înseamnă milă, mângâiere. Exemplul cel mai cunoscut este  Fecioara din Vladimir, icoană grecească, introdusa în Rusia în secolul XII. Legătura strânsă dintre Mamă şi Prunc este puternic reprezentată. Lipit de Maica sa, obraz lângâ obraz, Pruncul caută refugiu la Cea care întrevedea parcă Patima Lui, învăluindu-L cu dragostea maternă.




                            In icoanaTheotokos Eleusa (Vladimirskaia), sfârşitul secolului al XVIII-lea, Pruncul Iisus este aşezat pe mâna dreaptă a Maicii Sale şi cu obrazul lipit de Ea.





Fecioara din Vladimir  - Eleusa




                           Se mai întâlneşte o reprezentare a Maicii Domnului denumită Fecioara cu semn, sau Platytera (care conţine totul). Din cartea Isaia 7, 14 aflăm: "Pentru că Domnul însuşi vă va da un  s e m n: iată - Fecioara va lua în pântece şi va naşte Fiu şi-i va da numele Emanuel, ce se traduce "Dumnezeu este cu noi". Aici Pruncul este reprezentat într-o migdală în faţa pieptului Maicii Sale, ţinând în mână un sul cu texte din Scripturi şi cu dreapta binecuvântează. Fecioara este reprezentată cu braţele ridicate într-un gest de rugăciune şi adoraţie.


Theotokos Platytera - variantă
                            
                          Acestui grup îi aparţine şi icoana numită Rugul aprins.




Theotokos - Rugul aprins


                           Astfel, icoana, "fereastră spre  absolut", ne vorbeşte despre Dumnezeu, descoperindu-ne, prin mesajul de iubire, frumuseţea sa interioară, armonia şi pacea. Dar redusă la nivel de obiect de artă nu mai trăieşte, ea "mărturiseşte în tăcere" despre o altă lume, "păstrând toate energiile duhovniceşti acumulate", fiind pregătită să strălucească la cea mai mică rază de soare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu