miercuri, 30 martie 2011

Face to face with history

Peisaj scandinav






                          In căutarea vikingilor (I)





                   Navigatorii vikingi, invadatori comercianţi şi unii meşteşugari, au pornit din Scandinavia în secolul al VIII-lea, ducând cu ei obiceiurile şi credinţele lor păgâne din Golful St. Lawrence până la Marea Aral.

                      O forţă înfiorătoare mişca Norvegia, forţă ce părea palpabilă precum vântul, focul sau gheaţa. O poţi simţi când mergi de la Bergen pe un drum săpat în marginile stâncoase, spre fiordul Sogne. O poţi simţi mai ales primăvara, când pe câmpurile acoperite de plapuma albă, zăpada topită se transformă în curenţi torenţiali ce cad în cascade zdrenţuite în adâncul oceanului, iar apa pare să iasă afară ca şi cum gravitatea se întoarce şi se ridică.

                     In urmă cu o mie de ani, navele vikingilor au dus mărfuri şi colonişti spre vest în America, spre sud în Italia, spre est în Rusia.

                     Puterea scandinavă nu va mai fi niciodată la fel de mare. Cu timpul, expediţiile s-au diminuat iar scandinavii s-au unit cu Europa creştină, dar stilul lor de viaţă a continuat în unele părţi.

                    In Vestmannaeyliar islandezii sărbătoresc la mijlocul verii tot aşa precum sărbătoreau şi înaintaşii lor - cu foc, cântec şi multă băutură.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu