luni, 27 februarie 2012

business stiri

Parlamentarii chinezi miliardari îi fac pe cei americani să pară săraci lipiți

             Averea celor mai bogați 70 de de parlamentari ai Chinei a crescut anul trecut cu o sumă totală mai mare decât averea combinată a tuturor celor 535 de parlamentari americani, a președintelui SUA și a membrilor cabinetului său și a celor nouă judecători membri ai Curții Supreme americane.
              Averea totală netă a celor mai bogați 70 de delegați la Congresul Național al Poporului Chinez (CNPC), care-și va deschide sesiunea anuală pe 5 martie, a crescut în 2011 cu 11,5 miliarde de dolari față de 2010, atingând suma de 565,8 miliarde de yuani (89,8 miliarde de dolari), conform informațiilor publicate în raportul Hurun care urmărește evoluția situației financiare a miliardarilor chinezi, citat de agenția de știri Bloomberg. Această cifră depășește cu mult averea totală de 7,5 miliarde de dolari deținută de toți cei 660 de înalți oficiali ai Statelor Unite.
Citeşte mai multe despre cei mai bogaţi chinezi, pe Forbes.ro

                         Dezechilibre puternice

                 Creșterea enormă a venitului delegaților membrilor CNPC reflectă dezechilibrele puternice ale creșterii economice din China, unde venitul anual mediu pe cap de locuitor în 2010 era de 2.425 de dolari, sub cel din Republica Belarus și doar o fracțiune din cel de 37.527 dolari cât reprezintă venitul anual mediu pe cap de locuitor din Statele Unite. Acest dezechilibru ilustrează provocările cu care se va confrunta noua generație de lideri chinezi, care va fi numită anul acesta, în a domoli nemulțumirile sociale alimentate de corupție și exproprieri ilegale.

Citește și despre dilema consumatorilor de lux din China: Vuitton sau Shiang Xia
                 „Este extraordinar să vedem un grad atât de înalt de amestec între politică și avere”, a declarat Kenneth Lieberthal director al Centrului „John L. Thornton” pentru China în cadrul think-tankului Brookings Institution din Washington D.C. „Acest lucru oferă, în mod cert justificare numeroaselor plângeri despre inegalitatea veniturilor în această țară”.
Citeşte mai multe despre dezechilibrele "miracolului chinezesc" pe Forbes.ro

                             Cei mai puternici și cei mai bogați


                   Congresul Național al Poporului Chinez, a cărui reuniune anuală va dura o săptămână și jumătate, este din punct de vedere legal principala instituție guvernamentală a Chinei. Cu toate că această instituție legislativă care întrunește în jur de 3.000 de membri este considerată ca având foarte puțină putere reală, membrii acesteia sunt printre cei mai puternici și bogați politicieni și directori executivi, care dețin controlul politic absolut în provinciile lor și care pot respinge orice propunere legislativă, precum cea de a impune o taxă pe proprietate la nivel național.

                     „CNPC nu este tocmai un centru de putere, dar calitatea de membru îți oferă posibilitatea de a influența sistemul politic”, a declarat Lieberthal.

                       Hurun, un trust de presă cu sediul în Shanghai și care este destinat, în special, clasei înstărite și avute, folosește informațiile publice oferite de corporații pentru a alcătui un top anual al celor mai bogați oameni din China. Odată alcătuit, acest top este comparat cu lista membrilor CNPC.

                       Zong Quinghou, președintele companiei producătoare de băuturi Hangzhou Wahaha Group și cel de-al doilea om ca avere din China, cu o avere estimată la 68 miliarde de yuani (10,8 miliarde de dolari) este membru al CNPC, alături de Wu Yajun, președinta Longfor Proprieties Co, care deține o avere totală de 42 de miliarde de yuani (6,66 miliarde de dolari), conform raportului Hurun.

Află mai multe în legătură cu motivele pentru care China și nu Statele Unite este țara cu cei mai bogați politicieni pe Forbes.ro

Dacă n-ar fi trist, ar fi comic! ....

Sursa: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu