marți, 21 februarie 2012

D-ale carnavalului

                               Al cincilea sezon

    Koeln, oraşul celui mai vestit eveniment al vieţii sociale şi religioase, Carnavalul numit şi "Al cincilea sezon", - este pe locul patru după Berlin, Hamburg şi Munchen în landul Renania de Nord-Westfalia din Germania.

Fluviul Rhin face parte din frumuseţile oraşului. Vedere panoramica de pe podul Dentz

    Denumirea oraşului derivă din "Colonia Claudia Ara Agrippinensium" - când Agrippina soţia împaratului roman Claudiu, născuta în regiunea Rhinului,a ridicat această aşezare-colonie la rangul de oraş.

Oraşul Koeln în anul 1531, gravură în lemn de Anton von Worms
    Carnavalul din Koeln începe pe  11 noiembrie, orele 11,11 în Alter Markt (Piaţa Veche) şi durează până la Aschermittwoch (Miercurea Cenuşii, adică începutul postului Paştelui).

   In tot acest timp au loc baluri costumate şi festivităţi caracterizate printr-un umor gros şi satire, în special la adresa personalităţilor politice. 
   Momentul culminant îl constituie parada Rosenmontag (Lunea Trandafirilor, lunea dinaintea zilei de Aschermittwoch), paradă cu multe care alegorice, muzică şi costume originale.


     Cu excepţia medicilor şi poliţiştilor, puţini oameni lucrează în aceste câteva zile nebune de carnaval: toţi sunt pe străzi sau pub-uri.
     Pe 11 noiembrie, ora 11,11 se întrunesc reprezentanţii oraşului şi ai comunităţilor în şedinta de alegere a Prinţului Carnavalului.
     Carnavalul începe joiAltweitberfastnach (Joia babelor) când femeile asaltează primăria şi astfel începe carnavalul. In "joia babelor" femeilor li se permite totul, au voie sa meargă în oricare instituţie şi totuşi să nu piardă "fericirea femeii". Pot invita, de altfel, pe oricare bărbat la o bere, neadmiţându-se refuz. In acea zi, bărbaţii nu pot refuza, nu se admite un raspuns "nu".
    Vineri şi sâmbătă e mai multă linişte. Sâmbătă e ziua pentru spirite. 
    Duminica e zi pentru copii.
    Cel mai aprins moment este Rosenmontag, când apare Prinţul, Tăranul şi Fecioara în care alegorice şi se atacă spectatorii cu dulciuri si bomboane în cantităţi uriaşe. Ziua următoare, Marţea violetă este liniştită, seara se arde Sperietoarea de paie, un ritual de ispăşire a păcatelor înaintea Postului Mare.
    Carnavalul se termină cu Miercurea cenuşii când oamenii îşi desenează pe frunte unii altora cruci de cenuşă, zi în care se mănâncă peşte.



   Oraşul Koeln este renumit pentru cea mai importanta comunitate de homosexuali din Germania. Koeln este socotit capitala Germaniei pentru comunitatea gay. In timpul carnavalului si nu numai,un punct de întâlnire pentru ei este Hohe Pforte ca şi Friesenplatz unde pot fi vazuti în cele mai deosebite costume. In plus, există o selecţie a grupurilor de tineret pentru acest weekend prelungit, de la organizaţiile de tineret de la nivel local Bearnight până la cele  kinky-fetish tip disco-dans.  Nu este ceva pentru toată lumea!

foto: Wikipedia, Nighttours.com, Acrotour.Moldova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu