Ora închiderii pentru cultura barului
Cu
nu multă vreme în urmă, întreaga societate era tributară barului.
Aniversări, botezuri sau pomeni sfârşeau în cele din urmă în interiorul
său întunecat. Familiile îşi trimiteau reprezentanţi pentru a-i aduce
acasă pe băutorii care nu mai vroiau să plece.
Cei care se trezeau dis-de-dimineaţă se întâlneau la o halbă, în
drum spre lucru, cu cei care îşi petrecuseară noaptea acolo. Oamenii se
lăudau că şi-au petrecut nopţile închişi în camere mici şi întunecate,
lângă nişte distribuitoare de bere.
Acum, barurile se închid în ritmul de unu la fiecare două zile, sunt
peste 1 100 din 2005 şi până acum. Declinul lor a fost adesea citat ca
fiind un exemplu de regres al ruralităţii, dar barurile din toate
zonele şi de toate tipurile îşi închid porţile.
"Se pare că asistăm la o schimbare fundamentală a modului de trai", spune Mary Lambkin, profesor de marketing la Universitatea din Dublin. "Pe
măsură ce oamenii se îmbogăţesc şi devin mai sofisticaţi, nu mai sunt
dispuşi să stea într-un bar murdar. Tinerii, în special, îşi doresc să
se poată întâlni în locuri mai noi, mai luminoase, mai moderne."
Deşi recunoaşte importanţa barurilor tradiţionale din perspectiva
turismului precum şi existenţa unor baruri bune, ea continuă să le
critice. "Mai sunt în continuare baruri nesemnificative care nu ies
cu nimic în evidenţă. Multe dintre acestea, cu interioarele lor
întunecate şi sordide, şi tejghelele lor murdare, par că nu au fost
renovate din 1954. Aceste localuri nu vor supravieţui recesiunii şi
probabil că nici nu merită să supravieţuiască.
"A devenit o activitate cu timp parţial, un
pic precum agricultura acum aproape 20 de ani. Unele baruri nu deschid
înainte de opt seara, sau până miercurea.", spune Padraig Cribben, directorul general al Federaţiei de cin din Irlanda.
Geraldine Lynch, a doua generaţie de patroni ai barului The Cuckoo’s
Nest (Cuibul cucului) din Tallaght, a văzut cum cifra de afaceri din
timpul săptămânii a scăzut cu două treimi din cauza recesiunii şi a
altor factori. Apoi s-a întâmplat ceva alarmant; sfârşiturile de săptămână au început să se diminueze. "Pe vremea mea, week-end-ul începea joi seara, dar recesiunea a tăiat această zi", declară ea. "Apoi
a început să dispară şi vinerea. Oamenii au încetat să mai vină aici
după serviciu, sau veneau doar pentru un pahar şi apoi plecau."
"Această trăsătură caracteristică
irlandezilor, sociabilitatea, este pe cale de a dispărea progresiv.
Oamenii nu mai au aceleaşi obiceiuri sociale ca şi înainte.", spune Colman Byrne, fost proprietar al unui bar din Ballaghaderreen, regiunea Roscommon.
Conform unui studiu comandat de către Drinks Industry Group Ireland
(Organizaţia pentru industria băuturilor din Irlanda), cu un deceniu în
urmă, pănă la 80% din băuturi erau vândute în cadrul localurilor
comerciale (baruri şi alte locaţii); astăzi, acest tip de consum
reprezintă mai puţin de jumătate din vânzări.
Deci, în timp ce barul era pe vremuri o instituţie bine împământenită,
cu un rol central în cadrul comunităţii, la ora actuală şi-a pierdut
scopul.
Excesul de alcool şochează ţara
Conform unui raport recent al Departamentului Sănătăţii, "un irlandez adult obişnuit bea echivalentul unei sticle de vodcă pe săptămână, sau dă pe gât 482 de halbe de bere pe an", scrie Irish Independent.Excesul de alcool cauzează 88 de decese pe lună şi sporeşte posibilitatea declanşării a 60 de boli, se afirmă în raportul care a lansat o dezbatere majoră în Irlanda, cu atât mai mult cu cât acestea costă statul deja strâmtorat de bani 1,2 miliarde pe an. Unul dintre primii editorialişti care a abordat acest subiect a fost John Waters de la The Irish Times.
Când străinii îmi cer să explic de ce poporul irlandez nu s-a revoltat împotriva poverii nedrepte şi de neînţeles care le-a fost pusă pe umeri, le spun să arunce o privire la statisticile pe tema consumului de alcool. Alcoolul joacă rolul unui instrument foarte eficient de coeziune socială artificială. Este principalul motiv pentru care oamenii nu coboară în stradă sau nu smulg din balamale porţile clădirilor guvernului.Articol integral in The Irish Times
Preluare : www.presseurope.eu/ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu